På rekommendation av vår arkitekt har vi tagit kontakt med en tax advisor. En riktigt bra sådan vid namn Ivica, lokaliserad i Split. Tillsammans har vi gått igenom våra planer för verksamheten och sen bollat några olika alternativ för vårt upplägg. En viktig del blev att starta upp vårt kroatiska bolag omedelbart. Förhoppningsvis med namnet Padel Šolta.

Efter kontakt med tre olika tänkbara partners för bildandet av vårt företag, valde vi en jurist vid namn Vedran som redan hade ett etablerat samarbete med Ivica. Han fick uppdraget att förbereda vår bolagsetablering och hjälpa oss i registreringen av vår firma. Möjligen hade det gått att fixa allt på distans, men eftersom det är rätt så många olika instanser som man måste ta sig igenom så enades vi om att det allra bästa vore om vi kunde komma ner till Split personligen för att få allt på plats.

Sagt och gjort. 14-17 november var jag, tillsammans med David, nere i Split för att ordna med allt detta och samtidigt passa på tillfället att träffa vår tax advisor och vår arkitektfirma. Inga direktflyg denna tid på året så det blev till att mellanlanda i Frankfurt både på vägen ner och hem igen. Det blev några hektiska dagar, där företagsregistreringen var det som tog mest tid i anspråk. Vi tillbringade en halv dag tillsammans med vår jurist och besökte notarius publicus (två gånger), banken för att inbetala aktiekapitalet, och även en annan myndighet för någon påskrift och betalning. Oklart exakt vad detta var. En rolig och för oss lite märklig del i detta är att aktiekapitalet (20 000 HRK = 30 000 svenska kronor) skulle betalas i kontanter. Så vi lät bankomaterna i Split jobba hårt.

Mötet med vår tax advisor var också spännande. Vi ägnade mycket tid att gå igenom hela upplägget för vår business. Hans firma kommer att vara den som hjälper vårt kroatiska bolag med bokföring och skattedeklarationer. Upplägget som vi skapat tillsammans känns mycket bra och bygger på att vi framöver även kommer starta upp ett svenskt bolag, som blir bara något av en travel agency / resebyrå.

Nu, någon vecka efter hemkomst, har vi fått bolaget godkänt och registrerat. Vårt önskade namn blev också accepterat så nu finns Padel Šolta på riktigt. Eller rättare sagt; Padel Šolta d.o.o (som då betyder Padel Šolta AB – kort och gott).

Nästa steg, som vi jobbar med nu, är att etablera samarbetet med en bank i Split och valet har blivit OTP Bank som är en av de större bankerna i Öst- och Centraleuropa. Vår jurist har fått vår fullmakt att fixa detta och inom kort är även detta på plats.

Nu väntar vi på en bekräftelse från vår arkitekt att bygglovet är godkänt och beviljat. Om allt går som planerat så dröjer det inte många dagar innan vi är där. Samtidigt inväntar vi de sista offerterna från byggfirmor som skall utvärderas. Den planerade byggstarten är i januari. Rättare sagt, det är då som första fasen tar sin början i form av rivning och schaktning.

Det går bra nu – verkligen. Allt följer plan såhär långt även om offerter från byggare har segat sig mer än väntat. Men å andra sidan har vi också i planen en förväntan om att saker SKA sega sig. Vi är ju trots allt i Kroatien. Där går det inte riktigt lika fort och smidigt som här menar många. Min egen uppfattning såhär långt är att det går faktiskt inte så mycket långsammare där än här. En uppfattning som möjligen kan komma att revideras.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *