På väg hemåt efter några, minst sagt, intensiva dagar i Split och på Šolta. Kom ner själv onsdag e.m och hade då ett möte direkt med vår jurist, Vedran. Vi gick igenom de avtal som skulle signeras hos notarie dagen efter. Vedran följde sedan med mig till banken för att öppna mitt privata bankkonto. Detta behövs för att ta emot ”hyran” eller arrendet som Padel Šolta d.o.o måste betala månatligen framöver.

Nästa morgon, till juristen igen och iväg för att signera de avtal som han jobbat fram med stor omsorg. Sen blev det några timmars ”vanligt jobb”. En god lunch i solen hanns också med.

Eftermiddagen tillbringade jag sedan hos Ivica, vår tax advisor. Möte med honom som följdes av ett möte med Ana, som kommer vara med oss igenom hela byggprojektet. Ana är inredningsarkitekt och ska hjälpa oss med alla val av inredning såsom golvplattor, badrumsinredning, handtag, lampor, möbler och allt annat som man kan tänka sig och inte tänka sig. Blir nästan omöjligt att själv lösa detta utan att vara på plats. Hon hjälper även till med inköp och koordinerar allt både med vår byggprojektledare och med byggfirman. Hon är van att jobba ihop med Heros, vår arkitektfirma, och det känns väldigt bra att hon också är med i detta, redan från start. Avslutade dagen med en god middag tillsammans med Mario och Tino. Vi preppade oss lite inför fredagens möte med byggfirman (KALEBIĆ d.o.o.).

Fredag morgon, kort avstämning med juristen igen och sen iväg till Šolta med Mario och Tino. Tino blir ”technical supervisor” och byggprojektledare från vår sida. Väl framme i Rogac blev vi hämtade av den kille som blir byggfirmans huvudansvarige, och som kommer att vara i daglig kontakt med Tino. Vi åkte tillsammans till tomten för att gå igenom lite ändringar i sista stund innan byggstart. T ex hade byggfirman räknat med att bygga en väldigt seriös stenmur runt hela tomten. Något som kom att sticka iväg lite väl mycket i kostnad. Arkitektens förslag var att bara runt ca 1/3 av tomten byggs muren på det sättet och resten, där det alls inte kommer synas, blir en enklare lösning. Pengarna vi sparar på det lär komma bättre till användning i någon annan del av bygget. Mario instruerade också byggfirman att innan dom börjar schakta på tomten så ska dom gräva upp alla olivträd, och bevara dessa. Så kan vi sen plantera flera av dem igen.

En snabb visit i Maslinica hann vi med innan det var dags för lunch i Stomorska. Här träffade vi byggfirmans ägare, Robert Kalebic och hans son. Dom hade laddat upp med en helt enorm lunch. Hans bror har en restaurang som öppnades bara för oss denna dag. Ett hav av musslor, följt av hummer och sen en fantastisk fisk som avslutning. Faktiskt, en av de mest magnifika luncher jag ätit. Robert Kalebic har även en stor vinproduktion på Šolta (ca. 150 000 flaskor/år). Vi bjöds på hans finaste vin som han sen också skickade med oss några flaskor av. Hans son visade sig vara mycket intresserad av padel, och han hade spelat mycket tennis genom åren. Martino, som han heter, erbjöd sig också att bli vår partner för transfer till/från flygplatsen. Då blir det hämtning med speed-boat så som vi önskat.

Vi signerade byggavtalet, som nu förfinats till så gott som perfektion av vår jurist, och begav oss mot färjan och åter till Split. Där firade vi sen denna viktiga milstolpe. Jag, Mario och Tino från Heros och den här killen från byggfirman (som jag retligt nog glömt namnet på). Naturligtvis avslutades dagen några timmar, och drinkar, senare på Marios begäran med en god kebab.

Inom två veckor är arbetet igång. Känns nästan lite overkligt. Efter två års förberedelser med husdesign och bygglov, företagsbildande och diverse avtal kan själva byggfasen äntligen sätta igång. Och nästa gång vi kommer ner, i maj, kommer inget längre att vara sig likt. Då finns inga stenruiner kvar, och sannolikt har dom redan hunnit gjuta bottenplattor på husen.

Nu händer det på riktigt!

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *