Så har sommaren passerat. Sen ganska länge t om och det är nu november. En månad som lämpar sig väl att längta till varmare platser. Så som till Šolta.

Sedan sist har det blivit några vändor ner. Nu senast för bara några veckor sedan då vi ägnade dagarna åt att ta lite drönarfoton och svepa över det som så småningom blir slutmålet på denna resa. Kvällarna ägnade vi åt att bekanta oss med den kroatiska dryckeskulturen. Nog så viktigt.

Med mig på denna resa var VIP-gäster, Richard Etz och Fredrik Westman. Två mycket goda vänner med två helt olika specialistområden. Richard som är specialist på att vara positiv, glad (och extra glad i allt som handlar om just dryckeskultur), outtröttlig och dessutom allt för morgonpigg varje dag. Fredrik som är en utmärkt drönarpilot. Nåväl, ett landningsställ och en propeller rök i ett vågat försök att flyga genom ruinen och ut genom ett fönster. Men sånt händer även den bäste. Just Fredrik är också en utmärkt ersättare som hyrbilschaufför visade det sig. Huvudchauffören blev nämligen väldigt trött plötsligt och kunde omöjligen framföra sitt fordon. Tack Fredrik!

Ett möte med arkitekten hanns också med i Split. Tyvärr hade vi i det läget bara fått in en offert på bygget. En offert som visade sig vara på tok för högt prissatt. Men i skrivande stund ser det mycket bättre ut. Nya aktörer är på gång in med sina offerter och även den tidigare omnämnde Ante har blandat sig in i leken. Nu med titeln ”the non-digital guy”. Han ville nämligen åka till vår arkitekt och få ett utskrivet underlag istället för att ta emot det via e-post. Men vad sjutton, det är väl viktigare att man kan mura och snickra!

Efter två härliga dagar på Šolta och lika många i Split med omnejd är vi nu tillbaka i kalla november.

Hemmavistelsen blir inte så lång denna gång. Om bara 10 dagar åker vi ner igen. Denna gång Tom tillsammans med David. Det som nu står för dörren är att bilda vårt kroatiska bolag. Förhoppningsvis med det juridiska namnet Padel Šolta d.o.o – ett kroatiskt aktiebolag kort och gott. 30 000 kronor måste vi ladda in som aktiekapital. Företaget i Kroatien kommer i sin tur att samarbeta med vårt svenska bolag som också ska bildas. Det svenska bolaget blir bara något av en ”travel agency”. Våra gäster kommer att köpa sin resa/vistelse av det svenska bolaget som i sin tur köper själva ”leveransen” av vårt kroatiska bolag. Denna setup har paketerats av vår tax-advisor i Split som är en mycket bra partner i detta läge. Han kommer även att sköta vår bokföring och revision på plats.

Denna tax-advisor, Ivica som han heter skall vi träffa i Split. Vi skall också träffa Vedran, vår nye juridiska partner som hjälper oss att bilda bolaget och sen skriva några viktiga avtal som måste på plats innan byggstart. Det blir också ett nytt möte med arkitekten och då förhoppningsvis att vi kan summera alla de offerter som kommit in och välja vem som skall vara huvudansvarig för entreprenaden. Möjligen gör vi så att vi delar upp allt i två steg. En partner nu som står för rivning av befintliga stenruiner, schaktning och iordningställande av tomten. Sen i nästa fas, en partner som står för resterande del – själva byggfasen.

Sista mötet i Split blir ett möte med banken. Vi måste nämligen etablera en bankkontakt nu i samband med bolagsbildandet. Allt detta blir så mycket lättare om vi är på plats. Tyvärr finns inga direktflyg denna tid på året. Det blir därför en resa som går via Tyskland och vidare till Split. Men särskilt dyrt är det inte att ta sig ner. Alltid något, när man beklagar sig över att resan ner tar lite längre tid än vad den borde.

Vi har också insett att båt är så gott som ett måste. Ja, kanske inte ett måste men ett enormt värdefullt inslag i den helhetsupplevelse vi vill erbjuda. Det går nämligen utmärkt att från flygplatsen i Split ta en promenad ner till vattnet och där kan vi hämta upp våra gäster. På så vis slipper man ta sig in till Split och ta färjan över till Šolta. Man sparar då sannolikt 1,5 timme i transfertid. Båtresan från flygplatsen till ön tar nämligen inte mycket mer än 20 minuter! Visst, vi kan hitta en partner även för detta. Men på lite sikt vill vi nog ha en egen båt för ändamålet och samtidigt kunna erbjuda våra gäster en möjlighet att få utforska den kroatiska övärlden. Det finns rätt så många härliga platser att ta sig till. Och vem vill inte ha en Axopar?

Just det, bygglovet! Den lilla detaljen glömde vi. Faktum är att inom bara några dagar räknar vi med att ha detta på plats. Granskat och godkänt. Så när vi kommer till Split om en dryg vecka, då är det med så gott som 100% säkerhet klart. Så låter det nu men varför inte räkna med lite motgångar. För det är väl det som man förväntar sig i ett projekt som detta. Eftersom vår arkitekt låter så väldigt positiv och säker så väljer vi dock att haka på hans linje. Vi bekymrar oss föga. Det kommer att landa.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *